נובי גוד 2024 – כל מה שצריך לדעת על ראש השנה הרוסי

מגיע ה-31.12, מחכים לשעה 12 בלילה, מתנשקים, מאחלים שנה טובה ומקבלים את פני השנה החדשה. האם אנחנו מדברים על סילבסטר או על נובי גוד? מדובר על ראש השנה האזרחי הנחגג ב-31.12 כמו בכל מקום בעולם, רק בשם אחר. נובי = חדש, גוד= שנה. כך על-פי הרוסים. במקום אחר הוא נקרא סילבסטר, או פשוט new year. התאריך אותו תאריך, החגיגה אותה חגיגה. צריך רק לסייג ולומר שלשם סילבסטר יש משמעות דתית כי זהו יום הזיכרון לאפיפיור הראשון, סילבסטר הקדוש, בעוד שלחגיגות נובי גוד אין כל קונוטציה דתית.  

מה ההבדל בין נובי גוד לסילבסטר?

ערב ראש השנה, המכונה גם סילבסטר בחלקים מסוימים בעולם, זהו הלילה שבין 31.12 ל-1.1 בו מקבלים את השנה בחגיגות ובאיחולים לשנה טובה ומוצלחת. יום זה מציין את המעבר לשנה החדשה על-פי הלוח הגרגוריאני הנפוץ ברחבי העולם. במסורת הנוצרת, ערב ראש-השנה החדשה כולל לעיתים קרובות גם טקס דתי, מה שהופך אותו לראש השנה הנוצרי.

משמעות השם "נובי גוד" ברוסית הוא ראש השנה, בדומה לסילבסטר, גם הוא נחגג ב-31.12 ומהותו קבלת פנים שמחה וחגיגית לשנה החדשה. רק של"נובי גוד" אין כל סממנים דתיים. אלו חגיגות חילוניות לחלוטין, נטולות אלמנטים דתיים ובעיקר משמשות סיבה להתכנסות עם אנשים אהובים, מאכלים מסורתיים והרבה צחוק והילולה.

המהפכה הרוסית ביטלה כידוע כל פולחן דתי בשנות השלטון הקומוניסטי. החל משנת 1936 ציינו בברית המועצות את חג ה"נובי גוד" כחג אזרחי, למרות שהוא הושק לספירת הנוצרים. זה היה החג היחידי שלא ייצג את המשטר הקומוניסטי, בניגוד ל-1 במאי למשל, ונחגג, כאמור, במתכונת חילונית.  

למה ברוסיה חוגגים פעמיים את השנה החדשה?

ה"נובי גוד" הוא תוצר של השפעות היסטוריות ותרבותיות. הלוח הגרגוריאני אומץ רק בשנת 1918. עד אז פעלה רוסיה לפי הלוח היוליאני, שהיה 13 יום אחרי הלוח הגרגוריאני. כתוצאה מכך חגגה רוסיה את השנה החדשה ב-13 בינואר.

בעקבות המהפכה הרוסית ב-1917, עברה רוסיה ללוח השנה הגרגוריאני ויישרה קו עם כל העולם. עם זאת, החגיגה המסורתית ב-13 בינואר, המכונה "ראש השנה הישן", עדיין נשמרה, מה שהוביל לחגיגות כפולות של השנה החדשה.

מהיכן הגיע ה"נובי גוד"?

השם "נובי גוד" ניתן בשנת 1936 כדי לבדל אותו מהשם "סילבסטר" שהיה מזוהה עם הנצרות והדת. זו הייתה פשרה מטעם השלטונות שאפשרו לעם  לחגוג את השנה האזרחית, שאיננה חג מטעם השלטון, אך מבלי שיהיו לו סממנים דתיים. כך, מתוך המהפכה הרוסית, נולד ה"נובי גוד".

כיצד חוגגים כיום "נובי גוד"?

את ה"נובי גוד" נוהגים לחגוג עם חברים, בעיקר בבית, אך גם במסיבות גדולות ומפוארות. מביאים מתנה לנובי גוד והכי חשוב, נמצאים עם האנשים שאוהבים, עושים שמח ואוכלים את המאכלים האהובים. כשמגיעה שעת חצות מוציאים אלכוהול משובח ומתחילים בחגיגות האמיתיות. בסיום הערב כולם שיכורים, עליזים ומוקפים בחברים טובים.

בארץ חוגגים את ה"נובי גוד" ישראלים ממוצא רוסי. אפשר למצוא סממני כריסטמס בחגיגות הללו כמו עץ אשוח והכובע של סנטה קלאוס, בעיקר עדות למורת שנשמרה מרוסיה. הבתים מעוטרים בקישוטים צבעוניים, האורות דולקים, אוכלים הרבה ומכינים סעודה מפוארת. לעיתים קרובות מנות מסורתיות כמו סלט אוליבייה, שובה, קוויאר, טוסטים שמפניה וודקה.

לקראת חצות ההתרגשות גואה, מתחילים לספור לאחור, מתנשקים ומקבלים את השנה החדשה בצעקות שמחה. מתחבקים ומאחלים זה לזה שנה טובה ומוצלחת.

מדוע נותנים מתנות בנובי גוד?

נתינת מתנות היא חלק בלתי נפרד מחגיגות ה"נובי גוד". בדומה לסילבסטר במדינות מערביות רבות, בו נותנים מתנה לסילבסטר. הרוסים מחליפים ביניהם מתנות בליל ה-31.12 והמתנות יכולות לנוע מצעצועים וממתקים לילדים למתנות מתוחכמות ויוקרתיות למבוגרים. נהוג לתת מתנות איכותיות כדי להביע אהבה והערכה לבני משפחה וחברים.

נתינת מתנה בראש השנה היא מעשה שמעניק רווחה אל רק למקבל המתנה אלא גם לזה שנותן. מחקרים מצאו שנתינת מתנות ב"נובי גוד" עוזרת בהפחתת מתח ודיכאון וגם מקדמת קשרים חברתיים בריאים לצד תחושת מטרה.

מתנות אפשר לבחור בהתאם לתחביבים, העדפות, סגנונות וכד'. לדוגמא, מתנות נובי גוד לאישה יכולות להיות עגילים יפים, אם היא חובבת סטייל וסגנון או סט של שעון וצמיד עם חריטה עליו, ערכת טיפוח איכותית, בושם יוקרתי או פריט לבוש בהתאם לסגנונה והעדפותיה. לגבר אפשר להביא ארנק עור מהודר, סט אביזרי יין, רמקול בלוטוס יוקרתי ועוצמתי.

לילדים יש הרבה מתנות עם סמלי החג כמו שקית מתנה עם ציור של סבא כפור עליה וקופסת עוגיות לחג ועליה תמונת האיל המזוהה עם החג ועוד. 

לסיכום, חגיגת "נובי גוד" היא מסורת רוסית מענגת ותוססת המגלמת בתוכה את רוח התקווה, ההתחדשות והביחד. זה הזמן בו חברים ומשפחה מתאחדים, מחליפים מתנות וחוגגים את תחילתה של שנה חדשה בדרך רוסית ייחודית עם ההיסטוריה והמנהגים המרשימים שלו. החג יקר מאוד לליבם של הרוסים החוגגים בכל רחבי העולם וגם בישראל.