שומרים על הכדור: 15 דרכים שימושיות ליהנות בחג מבלי לפגוע בסביבה
חגי
תשרי מספקים הזדמנות נהדרת לבלות עם המשפחה בארוחות חג, מפגשים וטיולים בחיק הטבע.
מזג האוויר מתחיל קצת להתקרר, הילדים
בחופש ואין יותר מתאים מלצאת וליהנות מאוויר נקי וממראות הנופים המשגעים. אולם
ההנאה באה פעמים רבות על חשבון לסביבה. צריכה מופרזת בכלים חד פעמיים, זריקת אוכל,
השלכת פסולת ועוד יוצרים זיהום אדיר ופגיעה משמעותית ובלתי הפיכה בכדור הארץ. אז
כדי להתנהל נכון, ולשמור על הסביבה נכיר לכם 15 דרכים שימושיות הכוללות פעילויות
בחגים וכיצד ליהנות מבלי לפגוע בסביבה.
15 דרכים שימושיות איך ליהנות בחג מבלי לפגוע בסביבה
1. קנו חכם
לפני שיוצאים לקנות מצרכים לערב החג רצוי לערוך ספירת מלאי מהירה של המוצרים וחומרי המצויים בבית, בהם אפשר יהיה להשתמש בהכנות לארוחה החגיגית. לעיתים מגלים שיש המון פרודוקטים שאפשר להפיק מהם את המרב לפני שממהרים לקנות פריטים חדשים. גישה זו עוזרת לא רק בבזבוז מופחת של המזון, אלא גם משפיעה לטובה על כל היבט הצרכנות של המשפחה.
2. אל תתפתו למבצעים
בחגים יש שפע של מבצעים מפתים שמאיימים לפגוע בכיס וגם בסביבה. קנייה מיותרת מגדילה את הפסולת שנוצרת מאריזות הפלסטיק ומגדילה את הסיכוי שרוב המוצרים יירקבו במקרר וייזרקו ללא שימוש. אובדן מזון לא רק שמייצר עוד פסולת אלא מנצל לשווא גם משאבי טבע יקרים.
3. הכינו רשימת קניות מסודרת
מומלץ להכין מראש רשימת קניות מסודרת המבוססת על מתכוני ארוחת החג, כדי לוודא שרוכשים רק את הפריטים הדרושים. בנוסף, כדאי לעשות שימוש בשקיות בד רב פעמיות כדי לצמצם את השימוש בשקיות ומכלי פלסטיק חד-פעמיים. גם אם מחפשים מתנה מומלצת לחג, כדאי שהיא תהיה מחומר ממוחזר או לא מזהם.
4. לקנות דרך האינטרנט
דרך נוספת למזער זיהום היא לעשות קניות בצורה
מקוונת. גישה זו מציעה שליטה רבה יותר על עגלת הקניות ועוזרת לעמוד בפיתוי של
מבצעים אטרקטיביים. יתר על כן היא גם חוסכת זמן ומפחיתה את צריכת הדלק על-ידי
עמידה בעומסי תנועה.
5. קניה בשווקים מקומיים
קניה בשוק היא חוויה מלאה בצבעים ובטעמים משגעים, תומכת ביצרני מזון קטנים ומקומיים ומפחיתה את ההשפעה הסביבתית המזיקה של שינוע מוצרים ברחבי הארץ.
6. לצאת מוקדם לארוחת החג
אחד המאפיינים של תקופת החגים הוא עומסי תנועה בלתי פוסקים. בנוסף לרמת העצבים שהם מעלים הפקקים מזהמים את הסביבה בשל צריכת הדלק המוגברת. אפשר לתכנן להגיע מוקדם למפגשי החג או לשקול נסיעה משותפת של עוד בני משפחה באותו רכב כדי לחסוך בדלק.
7. סוף עידן החד-פעמיים
על הנזק שעושים הכלים החד פעמיים דובר כבר רבות. הגישה הידידותית לסביבה והאסתטית ביותר לאירוח, היא בישול והגשה בכלים רב-פעמיים ובתבניות אפייה עשויות מחומרים ממוחזרים.
8. קישוטים טבעיים
במקום לרכוש קישוטים חד פעמיים לשולחן החג שיגיעו בסוף הערב לפח, מומלץ לקשט את השולחן בפריטים בעלים, ענפים ופרחים מהגינה. אפשר גם להשתמש בצמחי תבלין כדי להוסיף ריח רענן ולאסוף עם הילדים אצטרובלים וליצור מהם קישוטים יפים.
9. לאכול פחות בשר מן החי
סעודות חג הן תמיד מפנקות עם דגש על מנות מן החי. ללא קשר להעדפות אישיות, לרקע תרבותי, או לעמדה מוסרית לגבי צריכת מוצרים מן החי, חשוב להכיר בכך שתזונה מן החי מהווה השפעה מזיקה על הסביבה. מבין המזונות מן החי, בקר גורם למחיר הסביבתי הגבוה ביותר.
10. לאכול פחות דגים
גם לדבקות במסורת של אכילת דגים בראש השנה יש מחיר סביבתי משמעותי. תעשיית הדיג העולמית מתמודדת כיום עם משבר חריף כש-80% מאזורי הדיג בעולם סובלים מדיג יתר ומנוצלים במלואם. דיג יתר הוא כשהדיג עולה על יכולתה של אוכלוסיית הדגים לחדש את עצמה.
11. לאכול יותר טבעוני
כדי לצמצם את טביעת הרגל הסביבתית של ארוחת החג, מומלץ להסיט את המיקוד ממזונות מהחי ולשלב יותר אפשרויות מהצומח. קטניות הן מקור נהדר לחלבון ודורשות פחות משאבים סביבתיים בהשוואה למקורות חלבון מן החי. את המסורת "שנהיה לראש ולא לזנב" אפשר לציין גם באמצעים אחרים מעבר לצריכת דגים.
12. פירות וירקות זה נהדר
אפשר לבחור בגישה מרעננת עם שפע של ירקות ופירות טריים שנרכשו בשוק המקומי. נותנים עדיפות לתוצרת טרייה ולא מעובדת וכדי לשמור על טריות הפירות והירקות לתקופה ממושכת אפשר לעטוף אותם בנייר סופג.
13. התענגות על שאריות
כדי להימנע מהתסכול הנובע מהשלכת שאריות טעימות בסוף הערב ולחסוך את הבישול החוזר כעבור מספר ימים, אפשר לבקש מהאורחים להביא קופסאות רב-פעמיות, כדי שייקחו את האוכל שנותר הביתה. בהתחשב בכך שעבודה רבה הושקעה בהכנת התבשילים, שווה להאריך את ההנאה עוד קצת.
14. לנקות אחרי הטיול
יוצאים לטבע, לטיול רגלי, רכיבה על אופניים, פיקניק בשמורה קסומה או פעילויות ספורט אקסטרים? לא משנה מה, אבל בכל שנה, עונת החגים מותירה אחריה ערמות ענקיות של אשפה בחופים ובשמורות הטבע. הפתרון הוא לקחת כלים רב פעמיים, לאסוף את כל הפסולת, לקחת אותה ולהזכיר גם למטיילים אחרים לעשות זאת.